Preuzmite plugin za flash.

O Siru

Veruje se da su sirevi nastali pre 8000 godina u dolini Tigra i Eufrata, kada se desila poljoprivredna revolucija praćena pripitomljavanjem goveda kao i eksploatacija mleka.

U istoriji sirevi su imali značajnu ulogu u ishrani, a najsnažniji razvoj sirarstva ostvaren je u srednjem veku kada su se sirevi proizvodili po manastirima a i na velikim feudalnim posedima koji su čuvali svoju tajnu, specifičnost, te je tako došlo do razlika u proizvodnji sireva.

Početak industrijskog sirarstva vezan je za 1860.god. kada se razvila prva mlekara.

Vidno mesto u sirarskoj proizvodnji u našoj zemlji zauzima beli sir. Preciznih podataka od kada datira proizvodnja ovog sira nema, ali iz starijih zapisa se može zaključiti da je našim narodima bio poznat od davnina, pa se sa pravom može reći da je to naš autohtoni sir.

Beli ili meki sir u kriškama se karakteriše blagim slano-kiselim sirnim testom, mekše, nežnije konzistencije, na preseku porcelanskog sjaja i povezane strukture. Na preseku se zapaža veći ili manji broj šupljika veličine sočiva, ispunjene slanim rastvorom. Ima relativno kratak period zrenja. Sazreva u kiselo slanom rastvoru u kome se čuvaju i posle završenog procesa zrenja.

Tehnološki proces proizvodnje belih sireva u našoj zemlji nije standardizovan, već varira po lokalitetima, zavisi od klimatskih uslova i tradicije.

Klasifikacija sireva:

  • Klasifikacija prema sastavu finalnog proizvoda vrši se uglavnom po količini masti što je karakteristično za našu zemlju, i ova klasifikacija je važnija za potrošače nego za proizvođače kojima je važniji rok zrenja, čuvanja…npr: za ekstra tvrde i tvrde sireve zrenje traje godinama.
    • Kategorija%MM u SM
    • Extra masni>60
    • Punomasni45-60
    • Polumasni25-45
    • Delimično obrani10-25
    • Obrani<10
  • Klasifikacija po reološkim karakteristikama izršena je na četiri kategorije po sadržaju vode u bezmasnoj materiji sira i to na extra tvrdi sirevi, tvrdi sirevi, polutvrdi i meki sirevi.
    • Kategorija%MM u SM
    • Extra tvrdi>60
    • Tvrdi45-60
    • Polutvrdi25-45
    • Meki10-25